Inktpatronen zijn geschikt voor inkjetprinters, laserprinters gebruiken toners. Over het algemeen printen laser printers sneller en meestal duurder in aanschaf. Maar de fotos van inktjet printers met een inktpatroon zijn mooier en levendiger. Tevens zijn de meeste inkjetprinters multifunction printers die ook de mogelijkheid geven om te scannen, kopiëren en faxen. Voor office- en grootgebruik wordt dus aangeraden om toners te gebruiken omdat deze per pagina goedkoper zijn. Wil je echter kleurenfotos afdrukken of teksten met kleurenfoto’s voor thuisgebruik dan ga je beter voor inktpatronen.

De voordelen van online cartridges en toners kopen

Online heb je tegenwoordig ontzettend veel keuze als het gaat om cartridges en toners. Je vindt hier zowel de producten van de merken zelf zoals HP en Xeros, maar ook imitatie inkt. Dit zijn merken die een stuk goedkoper zijn maar wel nagenoeg dezelfde kwaliteit kunnen aanbieden. Hieronder vind je enkele populaire merken cartridges:

Inktcartridge

Een andere benaming voor inktpatroon is inktcartridge. Inktpatronen kunnen apart verkrijgbaar zijn per stuk, maar er bestaan ook inktpatronen die alle kleuren kunnen maken (is er dan echter een inktkleur op, dan wordt de kwaliteit stukken minder).

Veel merken en types

Er bestaan originele en compatibele inktpatronen en toners. Originele zijn van het merk zelf zoals HP, Brother, Epson, Lexmark… Zij zijn vaak heel duur, maar geven gegarandeerd de beste kwaliteit voor je afdrukken. Compatibele inktpatronen zijn een soort witte product inktcartridges die vaak ook zeer hoge kwaliteit hebben (vaak merk je het verschil niet eens), maar stukken goedkoper zijn en vaak veel meer gevuld. Als je nog nooit een compatible inktpatroon hebt gebruikt, probeer dit dan zeker eens. Het kan je veel geld besparen.

Hoe werkt een kleurenprinter?

De kleuren bij een afdruk worden gemaakt door zwart, cyaan (blauw), mangenta (rood) en yellow (geel). Door het mengen van deze kleuren krijg je de CMYK kleurenpaletten. Voor een goede kwaliteit heb je dus steeds alle kleuren nodig. Dat is de reden waarom veel printers stoppen met werken als een van de kleuren inktpatronen op is.